onsdag 18 december 2013

Stor enkelhet, stor tystnad


En känd film om bedjande munkar heter "Die Grosse Stille" och BBC serie om vanliga människor som prövar tystnaden "Big Silence". Den som ägnar sig åt den enkla bönen kommer då och då att förbluffas över hur enkelt detta bönesätt är. En bedjare från 300-talet säger: "Vi samlar oss och fokuserar på Gud som vi inte ser. Vi hör honom inte heller. Men Han är aktiv och närvarande och vi tar bara emot denna närvaro helt och hållet."

Många människors vardag är typiskt ett enda flöde av snabba reaktioner, uppmaningar och repliker, mobilen som signalerar olika saker, folk som ringer, tider som ska passas, deadlines, saker som ska beställas, flyg som ska passas, datorn som signalerar om 50 mail i inboxen, sms som droppar in under hela dagen --- stunden i stilla bön förefaller otroligt enkel ! Har man en rum i källaren för meditation är det bra. Annars gäller att stänga av alla våra apparater eller gå ut i skogen eller en park utan dem.

Bor du i en stad med öppna kyrkor är det otroligt praktiskt att bara slinka in i den kanske tomma kyrkan och stänga av mobilen. Halvtimman inne i det tysta kyrkovalvet är ofta vad som räddar många bedjare i Europas storstäder. Även människor utan någon särskild tro vet att ta sig en tyst vilostund i de katolska katedralerna som nästan alltid är öppna.

Denna kristna böneform är just en kyrka med stor tystnad och stor enkelhet. Vi sitter en stund ensamma med Kristus, universums centrum av kärlek. Vi sysslar egentligen inte med att "lugna ner oss" eller "slappna av" utan med att möta den Levande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar