onsdag 18 december 2013

Kristen meditation

Att praktisera den enkla stilla bönen i tystnad eller med ett litet böneord är en gammal kristen tradition. Dess enkelhet förbluffar många men det är dess styrka. Den här bloggen vill reflektera och svara på frågor som är vanliga bland de som ägnar sig åt den enkla bönen, meditationen.

Vi kommer att ta hjälp av ökenfäder, framför allt Johannes Cassianus och moderna lärare och erfarna inom den kristna meditationen, framför allt John Main och Lawrence Freeman. En engelsk sida till dem är wccm.org

Alla förblir nybörjare i den enkla bönen. Varje bönestund blir att på nytt gå in i tystnaden och ta emot Kristus. Men vår attityd till enkelheten och tystnaden varierar under livets gång.

Hinner människor meditera eller vara i tystnaden nu för tiden? Väldigt många har en full agenda, även de som månar om hälsa och ett andligt friskt liv. Många måste lämna sin vardag för att komma till och kunna ägna sig åt den enkla bönen i tystnad.

Paul Harris skriver:

"Caught up in the immediate, the temporal and the passing of our computerized world, 
we often forget the eternal verities and the spiritual vision of a gifted teacher such as John 
Main and other great teachers of contemplative prayer." 

Om en läkare diagnostiserade oss med en dödlig sjukdom och bad oss ägna några halvtimma per dag till en enkel behandling, skulle vi inte tveka att ta oss tiden till det. Men detsamma gäller vår själ och vår andliga hälsa. Det går att göra det !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar