onsdag 18 december 2013

Hur vet jag om det funkar?


Det är bäst att inte försöka bedöma sin meditation. Den Helige Ande arbetar på bästa möjliga sätt med dig och din tystnad i Kristi närvaro är utmärkta tillfällen för andlig fördjupning eller andligt klargörande. Gud vill inget hellre än älska dig i så ren form som möjligt. Därför kan du lita på att bönen på sikt gör mycket för dig, även om du inte kan se det under enskilda stunder. Ofta är det vid tillbakablickar du märker att ditt liv ter sig annorlunda.

Många talar om att de "hör" sitt böneord och får en djup vila i detta hörande. Vi hör också andra ljud och ibland säger några att även andra ljud blir behagliga att höra, de har ingen särskild betydelse utan är endast rena ljud. Jag minns duvor utanför ett meditationsrum i vilket jag tillbringade många bönestunder under en sommar på Hawaii. Duvors ljud är fortfarande "böneljud" för mig många år senare. Att höra Guds röst genom att lyssna på böneordet är verkligen god kristen kontemplation.

Om du inte kan sitta still eller stå stilla är det en bra idé att promenera sakta. Genom de kristna århundradena har många bedjare föredragit långsamt gående framför andra böneformer. Möter du människor du känner blir du förstås störd. Men hittar du en plats i ensamhet är detta din givna form när du inte klarar stillasittande. Det är inte bättre med någon av formerna, liksom det inte är bättre att du mår  fantastiskt jämfört med andra gånger då du är orolig och rastlös. Bönen är din hängivenhet att vara i Gud såsom Han vill ha dig vid alla tillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar