tisdag 18 mars 2014

Richard Rolle ger meditationsråd


Richard Rolle är en av de mest matnyttiga rådgivare vi kan finna i den kristna traditionen av kontemplation och meditation. I "Good thoughts for meditation" finner vi en rad tänkvärda konsiderationer. Han skriver på den gamla engelskan, som är förtjusande för den språkintresserade och en översättning kan låta så här:

"Om du stiger upp i natten, efter några timmars sömn, för att ge ditt hjärta åt Herren, kan du märka att kroppen är full av en köttslig känsla, kanske ibland lustfylld. Då bör du disponera dig för bön, eller för att tänka några goda tankar för att väcka ditt hjärta till Gud. Sätt all uppmärksamhet på att dra dina tankar undan från världsliga fåfängligheter och från värdsliga föreställningar som kommer infallande i din själ. Försök finna sötman i sägandet av bönens ord så att du kan tänka andliga tankar och nås av svalkan bort från världens och kroppens tankar."

Det är träffsäkert av Rolle att tala om sötman i sägandet. När vi ber med hjärtat infinner den sig. Ber vi distraherat och mekaniskt blir det tomt och meningslöst.


(https://archive.org/stream/englishprosetrea00rolluoft#page/38/mode/2up)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar